win7 & jdm programmer

Problems or tips related to the use of WxPic

win7 & jdm programmer

Postby double » 25, 2010 Aug Wed 4:00 pm

hi,
i test your software on win xp with my jdm programmer to programm a pic 18f2550 and it works well.

now i want to change the developing to an new pc with win7, same programmer, same pic but it wont work
during programmstart the programmer could not initialize, and programming/reading ending with a programmfreeze
i test the connenctions, the vdd, clk and data, control leds on the board show me, thats ok

with win7 xp-mode and admin-mode it is the same problem

i hope you can help me



p.s. sorry for my bad englisch :roll:
double
 
Posts: 7
Joined: 25, 2010 Aug Wed 3:45 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby admin » 28, 2010 Aug Sat 4:09 pm

Hi,

I have no problem with your English, but I lack information about your programmer and some details about what is working well and what is not working.
1) Is it a parallel port programmer?
If yes I am afraid that there is no chance to get it working with Seven. I have not tried this OS yet, but if I correctly understood what I read, Seven does not accept that your program access the level required to use the parallel port unless it has a valid certificate. And I suppose that to get a certificate you have to prove to MS that your program is not harmful and pay them for the time they spend to check (probably a lot !)

2) What do you mean by
i test the connenctions, the vdd, clk and data, control leds on the board show me, thats ok

Do you mean that when you click on the check boxes of the Interface panel the LEDs show that the pins have correctly switched or does that mean that this is a programmer autotest that does nothing with the PC ?

3) Could you provide the logs provided in the Message panel, they may help to understand what goes wrong. And please be more precise when you say that this does not work? Tell me exactly what you tried and what you have seen that makes you think that this does not work.

Regards,
Philippe
admin
Site Admin
 
Posts: 153
Joined: 12, 2009 Jul Sun 7:20 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby double » 28, 2010 Aug Sat 8:14 pm

hi,
1)it is a serial programmer.

2)
Do you mean that when you click on the check boxes of the Interface panel the LEDs show that the pins have correctly switched


thats right

3)
sorry, i make a mistake in my first post, the programm now starts with "initializing pic programmer: success"

the log shows:
22:05:11.756 Info: Loading definitions for "PIC18F2550" from C:\Programme\WxPic\devices.ini .
22:05:11.763 Info: Support for some newer PIC18F devices added by Martin v.d. Werff 2005
22:05:11.764 Parsed "C:\Program Files (x86)\Microchip\MPLAB IDE\Device\PIC18F2550.dev" : found 113 bit combinations in 39 configuration bit groups .
22:05:11.765 PIC18F: family='21'=㔴〵㐀㠶0, WriteLatch=32 bytes, EraseLatch=64 bytes .
22:05:11.940 Initialising PIC-Programmer: Success.
Testing: delay(500ms) took 0.50 seconds, timer_freq=2.5277 MHz ... ok

if i select read, prozess starts, but during "reading 0x3FFFFE - 0x3FFFFF..." the programm frezes and i have to use the task manager to cancel the process and programm
the programm freze but the programmer control LEDs RB6 and RB7 blinking all the time over and over

if i select "programm device..." it starts with "erasing bulk or chip" and the same like the reading process
double
 
Posts: 7
Joined: 25, 2010 Aug Wed 3:45 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby admin » 29, 2010 Aug Sun 10:29 am

That's clear now. It seems that there is some sort of infinite loop when reading the device ID.
I have not a programmer for this PIC, I have no PC with Seven installed and I have not written the code for the PIC18F myself. So all this won't help. But I will review the code (this is the occasion to start to understand how it works) and try to understand how it can loop at that point.

I will return to you when I have understood something or if I need more tests (that I can't do myself with all the limitations I described above).

Philippe
admin
Site Admin
 
Posts: 153
Joined: 12, 2009 Jul Sun 7:20 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby double » 29, 2010 Aug Sun 2:06 pm

thanks a lot for your help

if you need more information, ask me, i will try my best to support your sucess
double
 
Posts: 7
Joined: 25, 2010 Aug Wed 3:45 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby admin » 29, 2010 Aug Sun 4:27 pm

I reviewed the code and the 18F specific part is quite clear and straightforward. There is not complex loop that could loose its limit and lead to infinite loop.
So I would like to give you a new executable to test to try to narrow the investigations. But we are in a process to produce a new version which will be based on the new versions of MinGW and wxWidgets. I have already switched all my development environment to these new versions and it will be long to switch back to the old environment. So I no longer can generate executables based on your version. That's why I would like you to switch to the (future) new version. There is no functional change, just compilation environment change, and Linux porting. But as I suspect non-initialized variable or buffer past-end writing to be responsible of the problem, it may disappear with this version.
If you still reproduce the problem with the new version I will be able to produce a patched version to track the bug.
Could you test this new version that I have uploaded there.
admin
Site Admin
 
Posts: 153
Joined: 12, 2009 Jul Sun 7:20 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby double » 29, 2010 Aug Sun 5:11 pm

the new version change the problem:
now, i can read and write without freeze, but "programming failed"

the programm cant initialize the programmer at startup but i klick the checkbox with vpp, clk and data and see the programmer control leds flashing

here is the log-file:

19:05:41.872 Info: Parsing argument from command line
19:05:41.888 Info: Loading definitions for "PIC18F2550" from C:\Program Files (x86)\WxPic\devices.ini .
19:05:41.888 Info: Support for some newer PIC18F devices added by Martin v.d. Werff 2005
19:05:41.888 Parsed "C:\Program Files (x86)\Microchip\MPLAB IDE\Device\PIC18F2550.dev" : found 113 bit combinations in 39 configuration bit groups .
19:05:41.888 PIC18F: family='21'=㔴〵㐀㠶0, WriteLatch=32 bytes, EraseLatch=64 bytes .
Failed read back of DATA line (HIGH) !
19:05:42.60 WARNING: Could not initialize programmer !
Testing: delay(500ms) took 0.50 seconds, timer_freq=2.5277 MHz ... ok
19:06:09.828 Programming...
19:06:09.828 Erasing ("bulk" or "chip") ...
19:06:10.857 Programming CODE, 0x000000..0x002AEE
19:06:16.551 Verifying CODE, 0x000000..0x002AEE
19:06:16.551 Verifying 0x000000..0x002AEE
19:06:24.414 Verify Error: 000000: read 00FFFF, wanted 00EFBF, mask 00FFFF ==> diff=001040
19:06:24.414 Verify Error: 000002: read 00FFFF, wanted 00F009, mask 00FFFF ==> diff=000FF6
19:06:24.414 Verify Error: 000008: read 00FFFF, wanted 00EF31, mask 00FFFF ==> diff=0010CE
19:06:24.414 Verify Error: 00000A: read 00FFFF, wanted 00F008, mask 00FFFF ==> diff=000FF7
19:06:24.414 More Verify Errors, unable to list all (total=2862)
19:06:24.414 Programming DATA, 0xF00000..0xF000FF
19:07:20.293 Verifying DATA, 0xF00000..0xF000FF
19:07:20.293 Verifying 0xF00000..0xF000FF
19:07:22.508 Verify Error: F00000: read 0000FF, wanted 000012, mask 0000FF ==> diff=0000ED
19:07:22.508 Verify Error: F00001: read 0000FF, wanted 000000, mask 0000FF ==> diff=0000FF
19:07:22.508 Verify Error: F00002: read 0000FF, wanted 000054, mask 0000FF ==> diff=0000AB
19:07:22.508 Verify Error: F00003: read 0000FF, wanted 000000, mask 0000FF ==> diff=0000FF
19:07:22.508 More Verify Errors, unable to list all (total=59)
19:07:22.508 Programming CONFIG, 0x300000..0x30000C
19:07:23.600 Verifying CONFIG, 0x300000..0x30000C
19:07:23.600 Verifying 0x300000..0x30000C
19:07:24.630 Verify Error: 300000: read 00FFFF, wanted 000800, mask 00CF3F ==> diff=00C73F
19:07:24.630 Verify Error: 300002: read 00FFFF, wanted 001E1F, mask 001F3F ==> diff=000120
19:07:24.630 Verify Error: 300004: read 00FFFF, wanted 0083FF, mask 008700 ==> diff=000400
19:07:24.630 Verify Error: 300006: read 00FFFF, wanted 00FF81, mask 0000C5 ==> diff=000044
19:07:24.630 ERROR: Programming FAILED !
double
 
Posts: 7
Joined: 25, 2010 Aug Wed 3:45 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby admin » 30, 2010 Aug Mon 8:56 am

Hi,

So the problem comes that the PC is not able to read the data returning from the programmer. When you switch the Data checkbox does the Data In below switch too?
If it switches this may be a delay problem. The data takes too long to return. Can you check the slow mode (still on the interface panel -bottom right) and retry to initialize (top left button).

If this still does not work, try to remove your PIC from the programmer and then retry to initialize the interface. It may be the PIC that does something wrong (or that is wrongly inserted in the programmer).

Philippe
admin
Site Admin
 
Posts: 153
Joined: 12, 2009 Jul Sun 7:20 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby double » 31, 2010 Aug Tue 11:17 am

i test an other pic (16f88) but same problem, with win xp there is no problem, but with win 7 same programmer and pic it wont work

Failed read back of DATA line (HIGH) !
13:03:59.500 WARNING: Could not initialize programmer !

i set the data-checkbox (data to pic) and the data in lable switch from zero to one, i erase the checkbox and the data in return to zero immidiatly.

slow mode makes no different, same problem

hm ok, i remove the pic from the socket, and the programmer without any pic inside, the programm shows:
13:14:33.975 Initialising PIC-Programmer: Success.


thats mystik, cause the programmed pic works well in the circuit and in the programmer at the other pc :shock:
double
 
Posts: 7
Joined: 25, 2010 Aug Wed 3:45 pm

Re: win7 & jdm programmer

Postby double » 31, 2010 Aug Tue 12:40 pm

ok, now im completly confused

without pic there was no problem, i set the pic in the same socket position it was and test again, it works
i change the pic and test again, again no problem, maybe a little one
win7 shows during read and write in the taskbar "Wx PIC Programmer no feedback" and it seems that it has frozen, because the progress bar at the bottom of the wx pic programm dont go forwart, but after a few seconds it shows "reading ok"

i dont know whats happen, i changed nothing, but at the moment it works and thats the point :)


*edit*
it works but what does that message mean:
Testing: delay(500ms) took 0.78 seconds, timer_freq=3.9458 MHz ... ERROR !
it is new^^
double
 
Posts: 7
Joined: 25, 2010 Aug Wed 3:45 pm

Next

Return to WxPic Usage

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron